2011. február 9., szerda

Első...



JANNE TELLER

SEMMI
ami az életben fontos 



Az első könyvemhez az orosztanárnőmtől kaptam ajánlást. Gimis fia és osztálytársai olvassák, és mindenki nagyon " be van gyorsulva" a regénytől. Aztán rákerestem a gugliban és egy csomó riportot, újságcikket találtam. Eléggé felkavaró témát dolgoz fel a dán írónő. Egész Európában kiverte a biztosítékot. Hazájában állami kitüntetést kapott a könyv és párhuzamosan kitiltották egy csomó iskolából. Mindezt a XXI. században! Pedig nem szexről, drogról vagy gyilkosságról szól. Sajnos magyarul még nem találtam meg ezt a könyvet, így marad a német verzió. A fülszöveget beírom Nektek bevezetésnek. Engem meggyőzött.

"-A semmi jelent valamit, ezért nem éri meg, valamit tenni.- Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy napon az órát. Az osztálytársai erre elhatározzák, hogy  bebizonyítják nihilisztikus társuknak az ellenkezőjét: Egy régi fűrésztelepen gyűjtenek mindent, aminek Jelentése van. De régi fotókon, egy fej nélküli babán és egy énekes könyvön kívül más nem gyűlik össze.  Így megkövetelik a diákok, hogy mindenkinek egy bizonyos dolgot kell leadnia, olyat, ami számára nagyon fontos: Ole a bokszkesztyűket, Hans az új versenybiciklijét, Hussein az imádkozó szőnyegét, Frederik a dán zászlót. Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb a Jelentése.
Ami ártalmatlanul kezdődik, hamarosan robbanással fenyeget: Marie-Ursulának meg kell válnia a copfjaitól és Gerdának a hörcsögétől. Mindketten még kegyetlenebb követelésekkel állnak bosszút: Li adoptációs okmánya, a kis Emil koporsója,  egy kutyatetem és egy Jézus szobor landolnak a Jelentés-hegyen. A projekt teljen irányíthatatlanná válik, amikor Sofie-nak az ártatlanságát és a gitáros Johannak a mutatóujját kell feláldoznia. Ekkor a szülők és a rendőrség közbelépnek. Csak Pierre-t nem hatja meg a dolog. Ő nevet azokon az osztálytársakon, akik ilyen áldozatokat hoznak, csak azért, hogy Jelentést találjanak. Éjszaka brutális módon bosszulják meg nemtörődömségét."

Wow. Ma/holnap kezdem.

Jó olvasást Mindenkinek! 

OK




3 megjegyzés:

  1. Úristen O_O Na, mindjárt továbblépek az értékelésedre XD

    VálaszTörlés
  2. Tedd azt. Az jobb lett, mint a Mannos :D

    VálaszTörlés
  3. Hű... jó lenne, ha valaki a szárnyai alá venné a könyvet és lefordítaná. Felkeltette az érdeklődésemet.

    VálaszTörlés